ДПП Съхранение на храни и принципите FIFO и FEFO

Част от системата за самоконтрол е програмата за съхранение на храни

Целта на програмата е осигуряване на условия за предлагане на безопасни храни и определяне на изисквания, параметри и инструкции. Основните принципи на програмата са FIFO и FEFO.

Какво всъщност означава това?

Ротация на хранителните стоки, които се приемат и предлагат в обекта. Превода е „First in, first out” и „First expired, first out”. Храната, която първа е приета в обекта, първа се продава и храната, която срока й на годност изтича най- скоро, първа се продава. Това е изключително важен принцип за предлагане на свежи храни и предпазване от застояване на храни и изтичане на годността им.

Как се постига на практика?

Новата получена стока се позиционира зад тази, която е на витрината, хладилното съоръжение, складово помещение. При входящия контрол и подреждането се сравняват срока на годност, при различни партиди на еднакви храни.

Къде се греши?

При получаването на новата стока тя се поставя на първото свободно място, без да се съобрази, че предишната стока е останала на заден план. Докато се стигне до нея е възможно да изтече срока й на годност или да се получи нова, която да я затрупа отново.

Как да се избегнат грешки и загуби от бракувани стоки?

Персоналът, отговорен за входящия контрол и позициониране на стоките трябва да е запознат с принципите на ротация на стоките. Проверките на място през определен период от трето лице (напр. управителя веднъж в месеца), също е коректив при  спазването на процедурата за предлагане на стоки в срок на годност и доволни клиенти.

За съжаление завода за хляб и сладкарски изделия „Нилана“ спира работа, поради обявяване в несъстоятелност и задлъжняване към ОББ към края на 2012 г.  Те бяха лидери в производството на над 30 вида хляб в България. Под марката Nilana се продаваха торти, едната от които любимата на много деца „Бисквитено кадифе“, както и торти с пъстроцветни изображения, принтирани върху „захарна хартия“.

No comments yet.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Solve : *
16 + 18 =


Рубиком ООД.