Как да отворя джелатерия?

В последните години нараства броят на хората, които не се влияят от скъпите реклами и лъскавите опаковки, а обръщат внимание на качествените съставки на храните. По тази причина тенденция е увеличаване на продажбите на био-, фермерски и занаятчийски продукти, които са произведени с грижа за здравето на потребителите. Клиентите все повече предпочитат да платят по- висока цена, но да получат истински, здравословни продукти.

„…възстановено обезмаслено мляко, кокосово масло, глюкозен сироп….” срещу „…пълномаслено мляко, млечна сметана, мед…” Нараства броят на хората, които биха избрали втория вариант, дори това да им струва повече. Вкусен сладолед или джелато, приготвени от истински съставки е изборът на все повече потребители.

Това може да бъде Вашата идея за стартиране на успешен бизнес!

КАКВО Е НЕОБХОДИМО?

За начало трябва да изберете подходящо помещение за Вашата джелатерия. Нужно е да има:

  • Една основна зала, която ще бъде салон за клиенти;
  • Работно помещение, в което ще се приготвя готовият продукт;
  • Склад, в който ще се съхраняват суровините (не е необходим, ако зареждате по-често и можете да разположите всички суровини в работното помещение);
  • Стая за персонала или обособен кът за преобличане и съхранение на лични вещи и работно облекло;
  • Санитарен възел.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЖЕЛАТЕРИЯ:

В работното помещение трябва да имате достатъчно пространство за извършване на всички дейности. Ако ще използвате сурови плодове, трябва да имате обособена мивка, снабдена с течаща топла и студена вода и плот за тяхната обработка. Освен това ви е необходима мивка, която да служи за измиване на инвентара и ръцете на работниците. В това помещение се разполага цялото оборудване, необходимо за приготвянето на сладоледа, могат да се поставят и хладилни съоръжения и шкафове и стелажи за съхранение на суровините, в случай, че нямате складово помещение. Стени, под, тавани и работни повърхности трябва да са гладки, без цепнатини и направени от материали, подлежащи на миене и дезинфекция.

За персонала трябва да има обособен кът или отделно помещение с шкаф или гардероб за съхранение на личните вещи и работното облекло.

Санитарният възел трябва да бъде с преддверие (да не се отваря директно в търговската зала, работното помещение или склада), да бъде снабден с течаща топла и студена вода и да има достатъчна естествена или механична вентилация.

КЪДЕ И КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА РЕГИСТРАЦИЯТА?

След като сте открили подходящото помещение, е време да пристъпите към следващия етап:

  • Система за управление безопасността на храните- система за самоконтрол- ДПП и ДХП, НАССР план за безопасност на храните, технологична документация за джелато. Това е система от правила, които поставят под контрол условията за извършване на технологичните процеси в обекта с оглед производство и предлагане на безопасни храни. Необходима е за извършване на регистрация от Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ);
  • Заявление за регистрация по образец, което се подава в съответното регионално подразделение на БАБХ (Областна Дирекция). В рамките на 30 дни от подаването му, при Вас ще дойдат инспекторите от Агенцията и ако помещенията, оборудването и системата за управление безопасността на храните са в съответствие със законодателството, ще можете да започнете своята дейност.

С КАКВО МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПОЛЕЗНИ:

  • Консултация при избор на обект и помещенията в него
  • Разработване на технологична документация за джелато
  • Разработване на система за самоконтрол и HACCP план с всички прилежащи дневници, заповеди и протоколи
  • Входиране на регистрационната документация в съответната ОДБХ и получаване на удостоверение за регистрация
  • Деклариране на работното време в съответната община

Остава да се снабдите с качествени суровини и сезонни продукти и да започнете да радвате себе си и своите клиенти с вкусно джелато :)

, ,

2 Responses to Как да отворя джелатерия?

  1. Ева януари 31, 2019 at 3:56 PM #

    Здравейте, искам да потитам има ли значение за документацията и регистрацията това, дали аз правя сладоледа или го купувам готов?

    • Bogdana Mateva януари 31, 2019 at 4:06 PM #

      Здравейте, Ева, да, има значение. Изискванията към обект, който предлага готов сладолед са доста по- малки от този, в който се приготвя. В първият случай те се ограничават само до безопасното му съхранение (фризери) и предлагане. При приготвяне на сладолед трябва да имате осигурени условията, произлизащи от технологията на сладоледа- склад за суровини, работно помещение с нужното оборудване и мивки.
      Документацията също е различна. За производство на сладолед ще е нужна освен програми с добри практики (ДПП) или така наречената система за самоконтрол (ССК), така и HACCP план и технологична документация (ТД).
      Може да се свържете с нас с повече инфо и ще Ви изпратим точните изисквания за обекта и с какво можем да бъдем полезни.

Вашият коментар

Юниил ЕООД.