Изисквания за производство и търговия с хранителни добавки

Ако вашите бизнес идеи са насочени към търговия с хранителни добавки, следващата информация ще бъде полезна за вас.

Ежедневието на съвременния човек е забързано и напрегнато. Често не стига време за нормално и балансирано хранене. Това е причината все по- често да прибягваме до употребата на хранителни добавки-  пробиотици, пребиотици, витамини, микроелементи, мастни киселини, билкови препарати и екстракти под формата на капсули, таблетки, тинктури и др., които да възстановят в нашия организъм липсващите субстанции. Голяма популярност набират и фитнес храните и фитнес добавките, заместителите на храненето- пълноценни напитки, протеинови барове, протеини на прах и т.н.

Ако предлаганите от вас продукти идват от страна от ЕС или трети страни, е необходимо да регистрирате обект за търговия на едро с храни от неживотински произход. Ако произвеждате хранителните добавки, тогава трябва да регистрирате производствен обект.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО?

  • помещение, в което да разположите достатъчен брой шкафове, рафтове и стелажи за съхранение на стоките, както и хладилни съоръжения, ако има стоки, изискващи определен температурен режим на съхранение;
  • работно помещение с необходимото оборудване- за производствен обект;
  • санитарен възел с преддверие, снабден с течаща топла и студена вода и достатъчна естествена или механична вентилация;
  • кът за преобличане с шкаф/гардероб за съхранение на лични вещи и работно облекло;
  • шкаф за съхранение на средства за почистване, дезинфекционни и миещи препарати.

КЪДЕ И КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА РЕГИСТРАЦИЯТА?

След като сте осигурили обекта, в който ще осъществявате дейността си и необходимото оборудване, трябва да направите и  регистрация в Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). В съответната Областна Дирекция по Безопасност на Храните (ОДБХ) трябва да подадете Заявление за регистрация по образец. В 30- дневен срок в обекта ви ще дойдат инспектори от БАБХ, които ще оценят съответствието на помещенията и оборудването със законодателството. Трябва да представите и вашата Система за управление безопасността на храните (система за самоконтрол, ДТП, НАССР система). Това е системата от правила, които поставят под контрол условията за извършване на технологичните процеси в обекта с оглед предлагане на безопасни храни.

В случай, че ще продавате хранителни добавки, доставени от обект, регистриран на територията на страната (склад за търговия на едро или производствен цех), е достатъчно да регистрирате обект за търговия на дребно, като отново е необходимо да подадете Заявление за регистрация в ОДБХ и да разработите Система за самоконтрол.

С КАКВО МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПОЛЕЗНИ:

  • Консултация при избор на обект и помещенията в него
  • Разработване на технологична документация за хранителни добавки- изискване само за производтвен цех
  • Разработване на етикети на хранителните добавки според изискванията на българското и европейското законодателство
  • Разработване на система за самоконтрол и HACCP план с всички прилежащи дневници, заповеди и протоколи
  • Входиране на регистрационната документация в съответната ОДБХ и получаване на удостоверение за регистрация
  • Деклариране на работното време в съответната община

, , , , , , , ,

No comments yet.

Вашият коментар

Юниил ЕООД.