Хранителни претенции

На пазара все повече се предлагат храни с обявени хранителни или здравни претенции. Това е част от безопасността на храните, за която в момента не се говори много, но с развитието на т. нар. „функционални храни“ ще бъде все по- актуална.

Хранителната претенция се обозначава в проекто етикета на технологичната документация на продукта и в HACCP плана, в част „Описание на продукта“.

Какво е претенция? Според Регламент 1924/ 2006г. „хранителна претенция“ има продукт, когато на етикета му се заявява, че  храната има определени, благоприятни, хранителни качества. „Здравна претенция“ има продукт, когато на етикета му се заявява, че има връзка между храната и здравето.

Какви са най- често хранителните претенции, които се обявяват на етикета и опаковката на храните и какво означават?

 1. НИСКОЕНЕРГИЙНО СЪДЪРЖАНИЕ- Продуктът трябва да не съдържа повече от 40kcal/ 100g за твърди храни и не повече от 20kJ/ 100ml за течности.
 2. НАМАЛЕНО ЕНЕРГИЙНО СЪДЪРЖАНИЕ- Продуктът трябва да е с минимум 30% намалена енергийна стойност, като се обозначава характеристиката, която довежда до намаляването.
 3. БЕЗ ЕНЕРГИЙНО СЪДЪРЖАНИЕ- Продуктът не съдържа повече от 4 kcal/100ml.
 4. Ниско съдържание на мазнини- Продуктът не съдържа повече от 3g мазнини на 100g твърдо вещество или 1,5g на 100ml течност.
 5. БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ НА МАЗНИНИ- Продуктът не съдържа повече от 0,5g мазнини на 100g или
 6. БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ НА НАСИТЕНИ МАЗНИНИ- Продуктът съдържа сума от наситени мастни киселини и трансмастни киселини не повече от 1g наситени мазнини на 100g или 100ml.
 7. НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАХАРИ- Продуктът съдържа не повече от 0,5g захари на 100gили 100
 8. БЕЗ ДОБАВЕНИ ЗАХАРИ- Продуктът не съдържа добавени моно- или дизахариди или друга храна, използвана заради подслаждащите й качества. Ако в храната има естествено присъстващи захари, върху етикета се включва следния тест „Съдържа естествени захари“.
 9. НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА НАТРИЙ/ СОЛ- Продуктът съдържа не повече от 0,12гр. натрий. За трапезни и изворни води тази стойност е не повече от 2мг на 100мл.
 10. МНОГО НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА НАТРИЙ/ СОЛ- Продуктът съдържа не повече от 0,04гр натрий. Тази претенция не се използва за води.
 11. БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ НА НАТРИЙ/ СОЛ- Продуктът съдържа не повече от 0,005гр натрий.
 12. ИЗТОЧНИК НА ХРАНИТЕЛНИ ВЛАКНИНИ- Продуктът съдържа най- малко 3гр хранителни влакнини на 100гр.
 13. ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЛАКНИНИ- Продуктът съдържа най- малко 6гр хранителни влакнини на 100гр.
 14. ИЗТОЧНИК НА БЕЛТЪК- Минимум 12% от енергийната стойност на продукта се доставя от протеините.
 15. ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА БЕЛТЪК- Минимум 20% от енергийната стойност на продукта се доставя от протеините.
 16. ИЗТОЧНИК НА (ИМЕНА НА ВИТАМИНИ ИЛИ МИНЕРАЛИ)- Продуктът съдържа количества съгласно Директива 90/ 496.
 17. ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА (ИМЕНА НА ВИТАМИНИ ИЛИ МИНЕРАЛИ)- Продуктът съдържа най- малко 2 пъти стойността в т.16.
 18. СЪДЪРЖА (ИМЕ НА ХРАНИТЕЛНО ВЕЩЕСТВО)- Продуктът отговаря на чл. 5 от Регламент 1924/ 2006.
 19. ПОВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА (ИМЕ НА ХРАНИТЕЛНО ВЕЩЕСТВО)- Продуктът отговаря на условията за указание „ИЗТОЧНИК НА …“ и завишаването на съдържанието е минимум 30% в сравнение със сходен продукт.
 20. НАМАЛЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА (ИМЕ НА ХРАНИТЕЛНО ВЕЩЕСТВО)- Понижението на съдържанието трябва да е най- малко 30% в сравнение със сходен продукт.
 21. ЛАЙТ- Продуктът трябва да отговаря на условията предвидени в термина „НАМАЛЕНО“, като се добавя посочване на характеристиките, поради която храната е „лайт“
 22. НАТУРАЛНА/ О- Продуктът е в естествения си вид .

Хранителната претенция може да бъде информацията, която да отличи вашия продукт от останалите. Обявената хранителна претенция трябва да е доказана с анализи в акредитирана лаборатория.

В случай, че имате въпроси относно хранителните претенции, технологична документация или HACCP план, можете да се свържете с нас за безплатна консултация.

No comments yet.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Solve : *
20 − 2 =


Рубиком ООД.