Без добавени захари в плодовите сокове

На 28 април 2015г. изтича 18 месечният срок, в който производителите трябва да спрат добавянето на захар към плодови сокове. От тази дата, всички плодови сокове на пазара ще съдържат само захарите, които са от свежите или замразени плодове, вложени в напитката. Важно е да се отбележи, че и към продуктите, които се използват за плодови сокове не може да се добавя захар- плодови концентрати, сухи концентрати, пулп или пюрета. Съгласно Директива 2001/111/ЕО относно някои захари, предназначени за консумация от човека, захари са: захар- полубяла, бяла, кристална, захарен разтвор, разтвор на инвертна захар, глюкозен сироп, декстроза, фруктоза. Всички те не трябва да се установяват в съдържанието на напитки обозначени като плодови сокове.
Това е европейска директива, която влиза в сила на територията на целия Европейски съюз. Използването на подсладители в плодовите сокове е забранено от няколко години. Тук е мястото, да припомним, да се чете информацията на етикета, защото ограничението се отнася само за продуктите с наименование „сок”. Във всички други „плодови напитки”, „безалкохолни напитки” може да има вложени захар и подсладители без да се нарушава законодателството. В продуктите „нектар” може да има вложена захар до 20% от масата на готовата напитка.
При извършване на промяна в технологичните процеси, производителите трябва да променят и документацията за безопасността на продуктите. Технологичната документация за плодови сокове и HACCP планът трябва да се редактират, според изискванията на законодателството. Всички промени трябва да бъдат обосновани и документирани в регистър на промените- формуляр, част от програмите с добри практики на обекта.

No comments yet.

Вашият коментар

Юниил ЕООД.