Профилактика на ресторанта за есенно-зимния сезон

Есента носи със себе си промяната. Идва нов сезон с нови вкусове, цветове и аромати.

Това е времето за рестьоранторите да експериментират с нови рецепти и да създадат нови специалитети в синхрон със сезонните плодове и зеленчуци.

За да получат клиентите качествени и вкусни ястия, е необходимо всичко в ресторанта да бъде в безупречно състояние- инфраструктура, оборудване, хигиена.

Макар, че кухнята в повечето случаи е невидима за посетителя, един актуален ремонт и почистване са необходими след летния сезон. Често се наблюдава образуване на плесени, нарушаване целостта на покритията, олющване на мазилка или латекс, натрупване на отлагания от мазнини върху решетките на вентилацията, което създава предпоставки за замърсяване на приготвяните храни. Всички тези проблеми трябва да бъдат отстранени, за да се получат качествени и безопасни кулинарни изделия, а също така и за да се създаде благоприятна работна атмосфера за персонала.

Друг важен момент за получаване на безопасна кулинарна продукция е нормалното функциониране на оборудването. За да се осигури правилно съхранение на хранителните продукти е необходимо отчитащите температурата устройства в хладилните съоръжения да бъдат калибрирани. Често срещан проблем е неправилно функциониране на хладилниците поради претоварване или грешна манипулация. Също така, важно е уредите, осигуряващи топлинната обработка на храните, да функционират правилно, тъй като обезпечаването на необходимата температура е важна не само за достигане на кулинарна готовност на продукцията, но и за нейната безопасност с оглед унищожаване на микроорганизмите.

Разработването на ново меню в много случаи е свързано с въвеждането на нови технологии, закупуване на нови уреди, нови начини на кулинарна обработка. Управителите на ресторанти не трябва да забравят, че всяка новост следва да бъде отразена в НАССР системата, за да бъде тя актуална и в съответствие с реално протичащите технологични процеси в обекта. Нормално функциониращата НАССР система освен, че е законово изискване, работи много повече, отколкото предполагат потребителят, търговецът и производителят. Тя защитава здравето на потребителите и предпазва от загуби, като предотвратява производството на храни, опасни за здравето на човека.

Ако имате въпроси или нужда от консултация, може да се свържете с нас: 0888 397413

No comments yet.

Вашият коментар

Юниил ЕООД.