Бизнес на колела- сладолед, закуски, ядки, фреш…

Пролетта е на прага и сега е времето да се обмислят бизнес плановете за настъпващите топли месеци. Павилион, количка, велосипед, предлагащи сладолед, фреш, студена бира, палачинки, хот дог, кафе, пуканки, захарен памук, царевица, ядки и какво ли още не. Възможностите са безброй…

ПРЕДИМСТВОТО на този вид обекти е ниската първоначална инвестиция и разходи за поддържане, в сравнение със стационарните обекти. Няма да ви се налага да правите скъпо струващи ремонти и да плащате наеми. Друг приоритет е лесната смяна на местоположението- ако избраната локация не е подходяща, лесно ще се преместите на друго място. Не случайно този бизнес добива нарастваща популярност.

ИЗИСКВАНИЯ:

На пазара има голямо разнообразие от мобилни обекти, някои от които напълно оборудвани. Преди да направите своя избор, трябва да знаете какви са изискванията, на които трябва да отговаря обекта ви:

  • Обектът трябва да бъде снабден с навес- това се отнася за количките, велосипедите, машините за сладолед. Някои от тях са оборудвани с такъв.
  • Когато се работи с насипни, неопаковани храни, трябва да има мивка с течаща вода за измиване на ръцете на работника- в повечето случаи е осигурен резервоар за питейна вода.
  • Обособено място- кът/ шкаф за съхранение на миещи и дезинфекционни препарати, място за съхранение на опаковки, еднократни чаши и др., както и място за съхранение на личните вещи.
  • Съоръжения за съхранение на суровините (напр. фризер за замразена царевица, хладилник за плодове за фреш, смес за палачинки, обособено място за съхранение на царевица за пуканки, кафе, ядки и т.н.).
  • Оборудване за извършваните дейности- плоча за палачинки, машина за пуканки, за приготвяне на кафе, за варене на царевица на пара, сокоизстисквачка, блендер или друго според дейснотта.
  • Санитарен възел- трябва да осигурите договор с обект в близост, който има такъв и ще можете да го ползвате.

ПРОЦЕДУРА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА СЕЗОНЕН/ ВРЕМЕНЕН ОБЕКТ:

След като сте избрали обекта си и неговата локация,е необходимо да пристъпите към документалната част:

  • Разрешение за поставяне на временен/ сезонен- заявление за получаването му се подава в съответната Община (по местонахождение на обекта).
  • Договор за наем, когато искате да поставите обекта си в частен имот.
  • Заявление за регистрация на временен/сезонен обект- подава се в Областна Дирекция по Безопасност на Храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта.
  • Система за управление безопасността на храните (ДПП, система за самоконтрол, НАССР)- система от правила, които поставят под контрол условията за извършване на технологичните процеси в обекта с оглед предлагане на безопасни храни.

 В рамките на 30 дни от подаването на заявлението за регистрация, при ще дойдат инспекторите от Агенцията и ако обектът и системата за управление безопасността на храните са в съответствие със законодателството, ще можете да започнете своята дейност.

УСЛУГИ, КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ:

  • Подготвяне и подаване на регистрационни документи в ОДБХ (бившето ХЕИ);
  • Разработване на система за самоконтрол (ССК) и прилежащите дневници;
  • Съдействие за поставяне на обекта в съответната община или за изготвяне на договор за наем.

Свържете се с нас: office@hvpdocs.com или 0888 39 74 13

, , , , , ,

No comments yet.

Вашият коментар

Юниил ЕООД.