Три наредби за детското хранене в българското законодателство

В момента, ако се интересувате от детско хранене ще попаднете на 3 действащи наредби. Първо е Наредба № 37 от 21 юли 2009 Г. за здравословно хранене на учениците, после е Наредба № 6 от 10 август 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения, а има и Наредба № 9 от 16 септември 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Очаква се да се разработи нова наредба, която да обедини трите.
В Наредба 37 са описани изискванията към храните и напитките, които се предлагат в ученическите столове и бюфети. В Наредба 6 са описани също изискванията към храните, но за деца на възраст 3-7 години, в детските градини. Наредба 9 разглежда храните по групи и определя изискванията към тях, прилага се в детските градини и училища.

Няма да коментирам смисъла от три наредби, само се надявам скоро да имаме единно и ясно законодателство, разработено с грижа към децата ни.

Все пак ето изводите по отношение на храната в детските градини и училища:

1. Прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини до 2 % ,в най-малко два дни от седмицата, а в останалите дни от седмицата – от 3 % до 3,6 %. Всички млечни храни да не съдържат растителни мазнини и да са произведени по БДС.
2. В ученическите столове и бюфети са забранени мекици, пасти, торти, чипсове и вафли (шоколад може). Разрешени са сандвичи, бисквити, плодове, млечни десерти.
3. В седничното меню има: най- малко 2 пъти пълнозърнест хляб, един път риба, плодове и зеленчуци според сезона, боб и леща до 2 пъти.
4. Птичето месо трябва да е без кожа, останалото без тлъстини, кости и сухожилия.


Comments are closed.

Юниил ЕООД.